Skip to content

Astelpaju smuuti mango ja maasikatega

Suviselt värskendav smuuti külmutatud astelpaju, mango ning värskete maasikatega. Mõnus jahutav vitamiiniallikas kuumal päeval.

Kerge, jahutav ja tõeliselt maitsev astelpaju smuuti kuumaks suvepäevaks. Külmutatud astelpaju ja mango annavad joogile mõnusalt jaheda värskuse, värsked maasikad lisavad magusust ja suvist maitset. Blenderisse, klaasi ja kõhtu!

  • 200 g külmutatud astelpajumarju
  • 200 g külmutatud mangot
  • 200 g värskeid maasikaid
  • 600 ml külma vett
  1. Pese maasikad ja eemalda rootsud. Loputa kiirelt külma vee all ka astelpajumarjad.
  2. Lisa kõik koostisosad blenderisse ja purusta ühtlaseks.
  3. Serveeri kohe – eriti mõnus just jahedalt.

Nipid: Soovi korral puista peale chia seemneid või lisa veidi laimimahla. Kui soovid magusamat jooki, lisa maitse järgi mett või siirupit. Tahad smuuti asemel mahla? Kurna segu läbi sõela 🙂

Fun fact: Mango on pärit Lõuna-Aasiast ja on üks vanimaid viljapuid maailmas – mangot mainiti juba 4. sajandi eKr sanskritikeelsetes tekstides. Tänapäeval on mango levinud üle kogu maailma ja mitmes kultuuris seotud külalislahkuse ja elu viljakusega. Mango pehme tekstuur ja troopiline aroom on inspireerinud kokkasid valmistama nii magusaid kui soolaseid toite. Paljudes Aasia riikides süüakse mangot koos riisiga või kasutatakse seda kastmete ja jookide põhikomponendina. Mango mahlane ja täidlane maitse sobib suurepäraselt kontrastiks just hapukamatele koostisosadele.

Maasikas seevastu on kultuurtaimena suhteliselt uus – sellisena, nagu me teda täna tunneme, hakati teda aretama 18. sajandi Prantsusmaal, kui Euroopas ristati Ameerikast toodud metsmaasika liigid. Varasemalt korjati peamiselt metsmaasikaid, mida kasutati mooside ja jookide valmistamiseks. Tänapäevane aiamaasikas sai kiiresti populaarseks tänu oma suuremale viljakehale. Lisaks on maasikast saanud paljudes kultuurides armastuse ja romantika sümbol – punane, mahlane ja südamekujuline. Toidus toob maasikas sisse mahedust ja magusust ning sobitub suurepäraselt nii piimatoodete, pähklite kui hapukamate marjadega. Tänu oma iseloomulikule aroomile ja värvile on maasikast saanud paljude suviste toitude ja jookide sümbol, kevadsuve esindaja ja esimene koduaia vili, mis annab märku hooaja algusest.

Kui need kaks ühendada põhjamaise, tuult trotsiva astelpajuga, sünnib astelpaju smuuti mis ühendab endas eri maailmade maitsed ja meeleolud ning on samaaegselt hapukas, magus, jahedalt värskendav ning igati suvine.

Astelpaju smuuti mango ja maasikatega