Skip to content

Kohupiimakook astelpajumarjadega

Õrnalt hapukas, samas rikkalikult pehme – parim kook, kui tahad midagi kodust, ent pisut erilisemat.

Mõnikord on vaja vaid üht hästi head koogiretsepti. See kohupiimakook astelpajumarjadega on just selline – kui ühe korra küpsetad, küpsetad kindlasti veel. Tulemus on tasakaalus: mitte liiga magus, mitte liiga hapu, vaid täpselt see, mida üks läbimõeldud, lihtsate koostisosadega kook peab olema. Laim toob täidisesse kergust ja astelpajumarjad annavad koogile iseloomu. Tekstuurilt jääb kook kreemjas ja pehme, kuid mitte üleliia õhuline. Koogi põhi on gluteenivaba.

  • 100 g toasooja võid
  • 50 g rafineerimata roosuhkrut
  • 1 muna
  • 100 g riisijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 500 g teralist vanilje kohupiima
  • 200 ml vahukoort
  • 2 muna
  • 2 spl kartulitärklist
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 100 g rafineerimata roosuhkrut
  • Poole laimi mahl
  • Külmutatud astelpajumarju (nii koogi peale kui kõrvale taldrikule)
  1. Põhi: Sega omavahel toasoe või ja suhkur, lisa muna ja klopi ühtlaseks. Sega juurde riisijahu ja küpsetuspulber. Vooderda tainas võiga määritud 24 cm koogivormi põhjale ja äärtele (umbes 3–4 cm kõrguselt).
  2. Täidis: Pane kõik koostisosad ühte suuremasse kaussi kokku: kohupiim, vahukoor, munad, suhkrud ja tärklis. Vispelda segu kreemjaks. Lisa laimimahl, sega veelkord läbi ja vala segu vormi.
  3. Küpseta eelsoojendatud ahjus 175-180 kraadi juures 45–50 minutit. Lase jahtuda.
  4. Serveeri koos külmutatud astelpajumarjadega.

Nipid: Kui soovid koogile rohkem õhulisust ja kergemat tekstuuri, siis vahusta täidist kauem (3-4 minutit). Kui eelistad tihedamat, “kohupiimasemat” tulemust, piisab lühemast vispeldamisest. Koogivormi põhja ja ääri vooderdades püüa katta vormi servad võimalikult ühtlaselt – nii küpseb koorik ilusa ja korrapärase ringina.

Retsept mugandatud Estoveri 26.11.2020. FB postitusest.

Fun fact: kas teadsid, et kohupiim on üks vanimaid piimatooteid maailmas? Arheoloogilised leiud viitavad sellele, et juba tuhandeid aastaid tagasi, ammu enne juustu või jogurtit, valmistati hapupiimast lihtsat kohupiimataolist massi. Vanad roomlased nimetasid kohupiima lac concretum (tahkunud piim) ja sõid seda sageli meega. Eestis on kohupiim olnud rahvatoidus au sees juba sajandeid – seda oli lihtne valmistada, see oli toitev ja sobis nii soolasteks kui magusateks roogadeks. Tänapäeval peetakse kohupiima tervislikuks valguallikaks, aga meie esivanemate jaoks oli see lisaks praktiline viis toitu säilitada ja mitte midagi raisku lasta.